Vegye komolyan a széfek biztonságos rögzítését!

  • Post category:Blog
  • Reading time:4 perc olvasás

A széfek kiválasztása legalább olyan fontos, mint a széfek rögzítése. Fali széfek vagy páncélszekrények esetében is lényeges a hogyan és a hová kérdése.

Melyik típust kell rögzíteni?

Elöljáróban érdemes tisztázni az egyes vagyonvédelmi tárolók típusait. Több fajta is elérhető a kínálatban, ezek közül vannak olyanok, amik nem helyhez kötöttek, tehát szállításra, kisebb tárgyak tárolására tervezték őket. A pénzkazetták tartoznak ebbe a kategóriába és ezeket értelemszerűen nem is kell rögzíteni sehová, hiszen ezzel elvész a funkciójuk.

A pénzbedobós széfek lényege, hogy nem kell kinyitni őket ahhoz, hogy a pénzt berakják a széfbe. Ezeket a padlóhoz szokás rögzíteni, így meg lehet akadályozni, hogy rablás esetén elvigyék vagy kinyissák a tárolót.

A páncélszekrények a komoly vagyonvédelem eszközei, ezek nehezebbek, erősebbek a sima széfeknél. Magáncélra, üzletbe, irodába, bankba is készülnek különböző típusok. A helyüket a jellemzőik miatt megfontoltan kell kiválasztani.

Hogyan  kell rögzíteni?

A bútorszéfek bútorba és bútor mellé is rögzíthetőek. Óriási hiba csak bútorhoz rögzíteni egy széfet, hiszen ezzel a rablók dolgát könnyítjük meg. A szét legalább egyik oldalát fal vagy padló védje és csavarokkal rögzítsék.  A széf megerősítéséhez vasalt beton, fémháló, vaslemez használata javasolt. Minden beépítésnél hozzáértő szakember közreműködése előnyös, akár utólagos, akár építkezéssel párhuzamos beépítés a cél.

Minden vásárlás előtt pontos méretvétel, helyszíni felmérés és átgondolt tervezés szükséges. A 750 kg fölötti széfek rögzítése különösen ajánlott. A széf oldalán keresztül, erős fém csavarokkal, a mellékelt tájékoztató alapján kell a betonhoz rögzíteni a széfet. A betonba fúrás mellett érdemes álcázni a széfet.

A padlószéfek és a fali széfek a kiválasztott helyre, a megadott besorolási fokozat szerint kerüljenek rögzítésre. A megfelelő beépítés nemcsak azért lényeges, mert így a maximális biztonságot kapja a széfben tárolt érték, hanem azért is, mert lopás esetén a biztosító csak így fogja megtéríteni a keletkezett kárt.